Jste zde

Spustí Bluetooth TDS boj na poli IoT?

V polovině března proběhla v Kalifornii každoroční konference Bluetooth World. Letos se ovšem jen neslavilo, pod heslem TDS skupina představila svůj plán, jak si ukrojit větší kus koláče IoT. Nový protokol  útočí na Thread, představený na konci minulého roku.

Zkratku TDS zřejmě uslyšíme čím dál častěji. Transport Discovery Service je specifikace nového komunikačního protokolu. Když shrneme oznámené novinky, je jasné, kde Bluetooth cítí své slabiny: podporu mesh sítě, zvýšení rychlosti přenosu, prodloužení dosahu a další snižování spotřeby energie. Bluetooth chce dohnat 6LoWPAN a ZigBee, včetně nového protokolu Thread.

Již nyní je Bluetooth vlajkovou lodí internetu věcí a to zejména na poli spotřební elektroniky. Nová specifikace má zjednodušit vzájemné vyhledávání zařízení a jejich spojení. V průběhu roku 2016 má navíc získat další významné vlastnosti:

  • Šířku pásma až 2 Mb/s díky většímu zatížení paketů
  • Dosah až 120 metrů, tedy cca 4x více než nyní, díky frekvenční modulaci
  • Již zmíněnou podporu mesh komunikace pro řízení senzorových sítí nebo zařízení chytrých budov

Skupina Bluetooth dobře ví, že drží v ruce významný podíl na trhu. Chce se prosadit i tam, kde zatím rostli zejména její konkurenti. Zatímco Bluetooth opanoval segment nositelné elektroniky, sluchátek a konektivity IT periferií, ZigBee má zatím navrch u technologií pro chytré domy. V tomto segmentu má Bluetooth jen asi 8% trhu. ZigBee již dnes atakuje dvakrát větší podíl a během pěti let jej pravděpodobně zdvojnásobí na 30%.

Bluetooth se tak bude jistě snažit o to, aby co nejvíce nových funkcí zpřístupnil formou softwarového upgrade. Během letošního roku bude na celém světě v provozu přes tři miliardy zařízení s integrovaným Bluetooth rozhraním a v roce 2020 toto číslo přesáhne pět miliard. To je počet zařízení, která není vhodné přehlížet a která by mohla pomoci v tom, aby se podíl Bluetooth za pět let ztrojnásobil.

Ačkoli by se mohlo zdát, že jde o vyhlášení technologické války, není tomu tak. Skupina Bluetooth i v tiskové zprávě na toto téma připouští, že jak Bluetooth, tak ZigBee mají silné a slabé stránky, které nejde jednoduše překročit. Slabinou TDS bude způsob komunikace, který z důvodu zpětné kompatibility zdědí ze současné specifikace Core. Ta, na rozdíl od ostatních protokolů pro sítě Mesh, nemá propracovaný routing pro posílání dat přes více bodů.

Cílem je tedy spíše dosažení větší interoperability zařízení. Bluetooth těží ze své neotřesitelné pozice konektivity se smartphony. Budoucnost by mohla vypadat tak, že zařízení se doma bude krmit informacemi přes Thread, zatímco venku a v autě si přes Bluetooth sáhne pro data z WiFi nebo LTE.

www.bluetooth.com

Hodnocení článku: