Jste zde

Honeycomb – sledování chladícího řetězce jako služba od Digi

Senzorové řešení, jednotky pro sběr dat a software jsou základem nové služby, kterou poskytuje Digi International. Honeycomb bude celosvětově, tedy i ve střední Evropě, sloužit firmám v potravinářském sektoru.

Digi v prvních květnových dnech představilo svoji novou platformu Honeycomb. Tentokrát necílí na vývojáře a nenabízí jim nové hardwarové moduly. Finální produkty firma vyvinula sama a přeskočila i prodejce elektroniky. Vlastní cloudové řešení a jasně definovaná služba cílí přímo firmy v sektoru potravinářství. Technologicky se jedná o čistokrevný internet věcí, i když se tím Digi zbytečně nechlubí. Je vidět, že takový marketingový tah nemá zapotřebí a cílový segment značka IoT nijak neokouzlí.

Kam míří Honeycomb?

Digi si pro platformu vybralo jednoduchou, ale velmi důležitou činnost a to sledování teploty potravin. Dodržování a sledování chladícího řetězce je jedním ze standardů, společných pro dodávky a prodej potravin i restaurační byznys. Právě do tohoto segmentu Digi nabízí jednoduché a cenově konkurenceschopné řešení pro trvalé sledování teploty s využitím bezdrátové technologie. Variabilita senzorů pokrývá restaurace, pekárny, prodejny rychlého občerstvení, prodej čerstvého i mraženého zboží, velkoobchody i transport a logistiku potravin. Platforma vychází z toho, že služba upozornění na nevyhovující teplotní rozsah a záznam teplot je univerzální. Rozsah teplot je dán senzorem a nastavením software.

Služba, poskytovaná za předplatné, zahrnuje poskytnutí ručních teploměrů, bezdrátových senzorů, komunikačních bran a software. Aplikace spolu s cloudovým řešením zajišťují sledování teplot a sběr dat, vytváření logů i jejich přenos do systémů back-office. Systém tak reflektuje současné standardy, řada firem v rámci sledování teplotního řetězce tyto logy vyžaduje i od přepravců. Variabilita bran a senzorů umožňuje pokrýt přepravu zboží, jeho skladování, prodej i přípravu pokrmů v restauracích. Firmy, které obchodují kazícím se zbožím tak mohou snadno sledovat kvalitu a bezpečnost, dokumentovat proces dodávky i zamezit zbytečným ztrátám.

Za vším je Bluetooth

Hardware, využívaný platformou Honeycomb, je postavený na standardu Bluetooth. Přenosné teploměry i senzory bezdrátově komunikují s vybraným zařízením pro sběr dat. Tím může být gateway, která loguje data a posílá je dále přes WiFi, stejně jako výstrahy na překročení hraniční teploty. Pro mobilní aplikace se využívá WiFi/GSM (4G) router. Aktuální teploty senzor posílá také do tabletu nebo mobilního telefonu. Tato variabilita je klíčová, napojení senzoru na mobil je potřebné například pro oblíbený prodej hotového jídla s dopravou. Senzory se vybírají podle byznysu, jiné jsou pro mražené zboží, jiné pro čerstvé potraviny, chladící pulty, nebo přenosné boxy na hotová jídla. Kromě teplotního rozsahu se mění také jejich mechanické provedení a krytí tak, aby splňovalo nároky přímého kontaktu s potravinami. Senzory se aktivují vždy při změně teploty.

Software a cloud

Aplikace pro mobilní zařízení a tablety se soustředí na uživatele. Připojení senzorů, jejich nastavení, schvalování a konfigurace alarmů jsou velmi jednoduché. Systém u koncového uživatele nepředpokládá žádnou znalost IT ani samotného procesu monitoringu teploty, každý krok uložení senzoru, měření nebo potvrzení dat vysvětluje. Aplikace umí sledovat více druhů potravin najednou.

Zobrazení stavu je formou dashboardu, aplikace pro počítače umožňuje generovat řadu různých analýz a reportů. Data lze sdílet v rámci více zařízení, jejich plnou správu zajišťuje cloudové řešení. Cloud je mozkem celého systému, který v modelu SAAS (software as a service) poskytuje kontrolu nad připojenými senzory, počtem telefonů, tabletů i počítačů, které mohou data sdílet. Uživateli je v rámci služby poskytnuta taková technologie, která zajistí bezproblémový a automatický přenos dat do centrální databáze, odpadá tak jindy nutná správa zařízení, ruční přenos dat a manipulace s nimi.

Již při představení je k dispozici řada obchodních modelů pro různé potravinářské byznysy. Startovní cena služby je přitom atraktivní, od 2 USD za den a zahrnuje kompletní službu, včetně pronájmu senzorů, bran a routerů. Služba je od svého uvedení dostupná celosvětově včetně střední a východní Evropy. 

Senzorové moduly, routery a brány, používané službou Honeycomb nabízí Digi také v prodeji a jejich řadu bude dále rozšiřovat.

http://www.digi.com/cold-chain-solutions

Hodnocení článku: