Jste zde

Siemens spouští partnerský program MindSphere

Hned tři zajímavá jména uvedl Siemens při představení svého nového partnerského programu, týkajícího se IoT a operačního systému MindSphere: Unicorn Systems, VDT Technology a DEL.

Hned tři zajímavá jména uvedl Siemens při představení svého nového partnerského programu, týkajícího se IoT a operačního systému MindSphere: Unicorn Systems, VDT Technology a DEL.

MindSphere je otevřený operační systém a cloudové řešení pro průmyslový internet věcí, který umožňuje využívat technologická data k optimalizaci procesů, snižování nákladů, zvyšování efektivity a produktivity. Přestože na vývoji této platformy pracuje Siemens již několik let, nahlas se o ní hovoří od konce minulého roku, kdy Siemens oznámil, že tuto platformu úspěšně nasadil na AWS. To dokumentuje vyspělost systému, které lze bez nadsázky označit za robustní – za jeho cloudovou platformou lze najít i SAP.

Spojení operačního systému Siemens a SAP se na první pohled může jevit jako složitá a korporátní platforma, do které se tak dostanou pouze velké softwarové firmy. Siemens to vyřešil na úrovni OS tak, že jej od začátku buduje jako otevřený na úrovni API tak, aby je zpřístupnil co největšímu počtu svých technologických partnerů i nových firem.

Otevřenou komunitu vývojářů doplňuje také Rocket Club, program pro startupy.

 

Model, postavený okolo MindSphere poukazuje na několik věcí. Siemens software umí nejen nakoupit, ale také vyvíjet (ročně mu generuje cca 4 mld. Eur obratu). Nové platformy Siemens vytváří otevřené, protože potřebuje uspět na globálním trhu, který koncept smart factory buduje od začátku na koncepci otevřené spolupráce zařízení různých výrobců. Proto není překvapením, že jedním z prvních partnerů byl právě Amazon a celý model otevřeného OS je velmi podobný platformám amerických firem.

Siemens si od MindSphere slibuje vznik nových obchodních modelů a příležitostí v různých oblastech od průmyslové výroby přes energetiku, železniční a silniční dopravu, logistiku až po chytrá města. Proto i partnerský program otevírá nové obchodní příležitosti v oblasti průmyslového internetu věcí pro vývojáře aplikací, systémové integrátory, konzultanty, výrobce a dodavatele průmyslových zařízení a řešení ze světa IT, automatizace, elektrotechniky či jiných technických oborů.

Mezi prvními firmami, zařazenými do nového partnerského programu jsou i česká jména Unicorn Systems, VDT Trechnology nebo DEL.

Unicorn je renomovaná evropská společnost poskytující robustní informační systémy a řešení z oblasti informačních a komunikačních technologií, která jsou rozšířena a užívána mezi nejvýznamnějšími podniky z oblasti bankovnictví, pojišťovnictví, energetiky a utilit, komunikace a médií, výroby, obchodu i veřejné správy. „Unicorn rozvíjí pilotní projekty s využitím operačního systému MindSphere jak u komerčních zákazníků, tak v oblasti výzkumu a vývoje. Naši zákazníci potřebují technologii, která pracuje na systému otevřených dat a umožňuje tak další rozvoj. Přesně to systém MindSphere a partnerství Siemens nabízí,“ říká Jan Jaroš, generální ředitel Unicorn Systems. 

Společnost VDT Technology je mladá česká společnost, která se specializuje na dodávky bezpečnostních řešení a služeb. Využitím moderních technologií pomáhá zákazníkům rychle a efektivně se přizpůsobit novým trendům a zákonným požadavkům. „Díky partnerství se společností Siemens můžeme nabídnout našim zákazníkům pokročilá řešení v oblasti průmyslového internetu věcí a pomoci jim vyrovnat se s výzvami digitální transformace,“ vysvětluje Jiří Jirkovský, generální ředitel VDT Technology.

Společnost DEL je dlouholetý partner společnosti Siemens, který dodává řešení na klíč v oblasti automatizace, elektrotechniky a robotizace směřující do různých odvětví průmyslu, především do strojírenského, automobilového, těžkého a lehkého průmyslu a energetiky. „Z rozšíření spolupráce s firmou Siemens v oblasti MindSphere budou profitovat především naši zákazníci, kterým pomůžeme propojit svět IT a automatizace a naplno využít potenciál průmyslového internetu věcí,“ uvádí Jiří Kabelka, předseda představenstva a výkonný ředitel DEL.

Hodnocení článku: