Jste zde

IoT aplikace: vývojáři preferují jednodeskové počítače, WiFi a LTE

Farnell v loňském roce provedl průzkum mezi vývojáři. Výsledky  ukazují, jak konstruktéři řeší rychlé a nákladově efektivní testovaní prototypů. V tom  hrají klíčovou roli platformy Raspberry Pi nebo BeagleBone a také to, že LPWAN sítě nemají zdaleka takový podíl, jaký by si přáli jejich zastánci.

Vyvíjejte rychle, sáhněte po singleboardu

Výsledky průzkumu jasně ukazují, že konstruktéři využívají řadu hardwarových platforem k urychlení vývoje a zkrácení doby nutné k uvedení produktu na trh. 50 % vývojářů využívá jednodeskové počítače, jako jsou Raspberry Pi nebo BeagleBone Black, které jim poskytují integrované vývojové platformy k okamžitému použití pro návrh koncových produktů. Ostatní vývojáři využívají své vlastní konstrukční platformy (27 %) nebo platformy poskytované dodavateli polovodičových součástek (19 %).

Respondenti průzkumu, provedeného společností Premier Farnell koncem roku 2018, rovněž prozradili, že raději sami navrhují kompletní řešení zabezpečení mezi koncovými zařízeními a cloudem (58 %) a nespoléhají se na řešení třetích stran. Zabezpečení se nadále drží na vrcholu pozornosti vývojářů (52 %).  Vývojáři rozumí kritické důležitosti výběru platformy IoT, která efektivně, bezpečně a ekonomicky podporuje jejich aplikace IoT, než aby se spoléhali na externí zdroje, jejichž provoz a údržba může být někdy nákladnější.

 

Podle Cliffa Ortmeyera, Global Head of Solutions Development  Farnell element14, oblast vývoje internetu věcí nabízí nové možnosti, protože vývojáři získávají lepší přístup k hardwarovým a softwarovým řešením, které jim umožňují rychle uvádět produkty na trh.  Společnost Farnell element14 zajišťuje přístup k širokému spektru vývojových nástrojů pro IoT a spolupracuje s inovativními poskytovateli technologií. Zákazníkům tak přináší to nejnovější z oblasti umělé inteligence a zabezpečení, jako je zařízení SmartEdge Agile, které dostává umělou inteligenci na úroveň koncových zařízení bez nutnosti programování, nebo zásuvný modul Zymbit ZYMKEY 4i pro zabezpečení připojených zařízení.

Potřeba společných standardů a zásad byla rovněž zdůrazněna jako klíčová k širšímu využití výhod IoT.  Kompatibilita (certifikované standardy), standardy připojení, otevřené standardy a společné zásady ochrany osobních údajů byly všechny vysoko na seznamu přání vývojářů.

V centru pozornosti průmysl a AI

Průzkum rovněž naznačil, že internet věcí bude i nadále rostoucím odvětvím.  Mezi hlavní oblasti použití, ve kterých se v následujících pěti letech očekává růst, patří domácí automatizace, průmyslová automatizace a řízení a umělá inteligence.  Předpokládá se, že z tohoto růstu budou nejvíce těžit profesionální a průmyslové aplikace spolu s provozními aplikacemi díky možnosti porovnávat údaje napříč celým provozem, optimalizovat zdroje na pracovišti, snižovat náklady a zvyšovat ziskovost.

S tímto směrem koresponduje také výběr komunikačního standardu. Jasné vedení patří WiFi se 66% a 4G/LTE s 31%. Překvapením je Bluetooth Low Energy na třetím místě s 27% a LoRa s 11%.  Další subgigahertzové technologie mají minoritní podíl, stejně jako Sigfox.

 

Průzkum proběhl mezi zářím a listopadem 2018 a zúčastnilo se jej 1 042 respondentů z Evropy, Severní a Jižní Ameriky a Asie a Oceánie.  Kompletní výsledky průzkumu, včetně přehledu využití programovacích jazyků, typů komunikace, hardwarových komponent, poskytovatelů cloudových služeb a technologií snímačů, najdete na adrese https://cz.farnell.com/global-iot-survey-2018

 

Hodnocení článku: