Jste zde

Inteligentní zavlažování Plantcontrol – vítěz Czech IoT Summer Jam 2018

České Radiokomunikace vyhlašují výsledky třetího ročníku soutěže Czech IoT Summer Jam. Soutěžící nejvíce zaujala oblast chytrého zemědělství. Hlavní cenu a finanční odměnu 50 000 Kč získal projekt inteligentního zavlažování Plantcontrol. Porotu zaujal také projekt z oblasti včelařství, který vizualizuje data z úlové váhy. V soutěži bylo zapojeno na 40 senzorů, které poslaly přes 500 000 zpráv.

Vítězný projekt inteligentního zavlažování pro platformu chytrého zemědělství přihlásil tým z Plzně. Projekt Plantcontrol obsahuje vlastní hardwarovou i softwarovou část a jeho úkolem je regulace zavlažovacích systémů. Funguje na technologii LoRaWAN. Zabraňuje zbytečné spotřebě vody při zavlažování nebo havárii. Skrze samoobslužnou online aplikaci je možné naplánovat zavlažování, či ručně zapínat a vypínat celý systém. Je možné jej využít v městských parcích, botanických zahradách, sadech a na zemědělských plochách, tedy všude kde je šetření vody při zavlažování tématem.

„V roce 2019 očekáváme velký růst celého odvětví. V tomto roce jsme ve spolupráci s partnery a dalšími subjekty začaly nabízet komplexní řešení – od čidla, přes infrastrukturu až po konečnou aplikaci. Jakýkoliv nápad a nové řešení je tedy pro nás dalším impulzem pro rozvoj našich aktivit v oblasti IoT. Projekt Plantcontrol má komerční potenciál a my se budeme snažit ho i ve spolupráci s dalšími partnery podpořit,“ uvádí k vyhlášení soutěže Miloš Mastník, obchodní ředitel CRA.

Třetí ročník programátorské soutěže Czech IoT Summer Jam opět hledal nejlepší nápad pro využití LoRaWAN sítě. Soutěžící na základě reálných dat ze senzorů umístěných v různých prostředích vytvářeli vizualizace dat a aplikace, které dávají ve světě internetu věcí smysl. Jednalo se například o čidla, která měří množství prachových částic v ovzduší a intenzitu hluku umístěné v Praze 7. Dále o čidla na dálkové odečty energií, umístěná „Living labu“ UCEEB při ČVUT nebo čidla měřící vlhkost a kvalitu půdy v rámci Botanické zahrady v Praze. Další senzory měřily teplotu, vlhkost, zjišťovaly kvalitu ovzduší, obsazenost parkoviště nebo zaplněnost odpadových nádob a kontejnerů. Celkem bylo umístěno 40 různých čidel, které v průběhu soutěže poslaly přes 500 000 zpráv.

Data, která byla využita v průběhu soutěže, jsou zájemcům stále k dispozici v rámci CRA IoT Hubu, kde je možné si odzkoušet technologii LoRaWAN.

CRA pořádají i další akce v oblasti internetu věcí. Kromě softwarové soutěže Czech IoT Summer Jam jsou to hardwarové akce CRA IoT Hackathony nebo odborné konference a workshopy zabývající se internetem věcí.

Více informací k akcím najdete na pripoj.me a www.cra.cz

Hodnocení článku: