Jste zde

LTE Nb a Cat M: 2,5 bilionu zařízení do roku 2025?

Dvě technologie z rodiny LTE čeká v blízké budoucnosti rychlý růst. LTE Nb i LTE M, nebo Nb-IoT a Cat-M se pravděpodobně stanou tahounem IoT aplikací s využitím mobilních sítí.

Když jsme se technologii LTE věnovali zhruba před rokem, bylo už jasné, že zejména mobilní operátoři nevydrží čekat na to, co se stane okolo sítí 5G a vydají se cestou co největšího využití LTE.
Tato celosvětová shoda byla ryze praktická. Ve stejnou chvíli eskalovala politická krize, která přibrzdila závody v nasazování 5G a krize vize, kdy v rámci přípravy 5G dostaly přednost pouze klasické služby se zaměřením na rychlost internetu. Ostatní služby, včetně IoT, chytré dopravy nebo komunikace vozidel V2V a V2X se ocitly na chvostu zájmu.
Mobilní operátoři tak sáhli do zásob LTE, které nabízí dva standardy pro IoT. Podrobně se jim věnuje tento článek. Aktuální mapa asociace GSMA a průzkum společnosti Ericsson potvrzují, že Nb-IoT i LTE M1 jsou již v současnosti globálně dostupné. V řadě zemí jsou u stejných operátorů dokonce v nabídce služby obě.
Mobility Report společnosti Ericsson předpokládá, že tyto technologie, jejichž komerční provoz odstartoval v roce 2018 získají do roku 2025 významný podíl na trhu a počet připojených zařízení dosáhne až 2,5 bilionu. Překvapivou roli zde hraje region severovýchodní Asie, s podílem kolem 60%, který by mohl vzrůst nad 65% v roce 2025. Paradoxně stejný regoin je nejdále také v nasazování technologií 5G.

Report ukazuje také rostoucí segment širokopásmového IoT s využitím technologií 4G/5G pro časově a datově kritické aplikace.  Dosud provozovaná zařízení na sítích 2G/3G si do roku 2025 pravděpodobně udrží současný podíl a to díky klesající ceně služeb. Jejich vypínání operátoři připravují až po tomto horizontu.
Na příkladu sítí 3G a 4G je vidět konzervativní přístup k odhadům výměny technologií. Podíl zařízení na stávajících technologiích 3G ve výhledu neklesá. To samé se dá očekávat i v případě přechodu mezi LTE a 5G. Je zřejmé, že výtěžnost a provozní náklady jednodušších technologií se postarají o to, aby se udržely na trhu i hodně dlouho potom, co přestanou být v kategorii high-end. S velkou pravděpodobností tak 5G bude opravdu čekat na takové služby, které naplno využijí (a umožní monetizovat) násobně dražší ekosystémy síťové infrastruktury

Ericsson se nevyhýbá ani citlivým temátům a v reportu vysvětluje, proč v současnosti zpomalil vývoj komunikačních technologií pro vozidla a dopravní infrastrukturu.

https://www.gsma.com/iot/deployment-map/
https://www.ericsson.com/en/mobility-report/reports/november-2019

Hodnocení článku: