Jste zde

Ohlédnutí za rokem 2020

Váznoucí dodávky z Číny, zrušené a několikrát odložené veletrhy, globální konference v online prostředí, partyzánský vývoj lékařské techniky nebo improvizované pomůcky. To vše jsme potkali v roce 2020. Co všechno už umíme na dálku?

Není pravda, že virus Covid-19 ovlivnil celosvětovou ekonomiku až v polovině roku 2020. Již na počátku roku se začaly objevovat problémy s dodávkami materiálu z Číny. Čína, jako obrovský globální hráč ve výrobě a vývoji elektronických zařízení, byla paralyzována virem, proti kterému nepomohla ani ta nejdokonalejší forma zabezpečení sítě továren.

Problém nebyl jen s dodávkami součástek, ale s celými deskami plošných spojů, jelikož mnoho elektrotechnických výrobců si je nechává osazovat právě v Číně. Navíc se to dělo v době, kdy se blížil termín těch oborově největších veletrhů na světě: Hannover Messe, Embeded World a Light & Building. Do poslední chvíle se nevědělo, zda se jednotlivé veletrhy uskuteční.

Veletrhy a webináře

Tlak ze strany investorů a výrobců byl enormní, ale strach z neznámého viru se začal projevovat  v oznamování neúčasti jednotlivých vystavovatelů. Nakonec se rozhodlo, že se tyto veletrhy zruší a přesunou na další rok, kdy by situace mohla být o mnoho lepší. Veletrhy, které se konaly na podzim roku 2020, se rozhodly jít cestou virtuální. První, kdo se o to pokusil, byl veletrh Elektronica. Zpočátku jsem si říkal, že je to prima nápad, ale po registraci a otevření prvního veletržního stánku mě nadšení ihned opustilo. Jednalo se jen o webové rozhraní, kde si člověk vyhledal příslušnou firmu a našel nějaké strohé informace o jejich novinkách. Nicméně i tak to bylo přínosem, jelikož si návštěvník mohl najít dle oboru firmu s danou problematikou a na jejich stránkách pak získat detailní informace.

Nejen veletrhy se snažily přesunout do digitálního světa. Můžu říct, že pandemie Covid-19 otevřela přístup k informacím pro většinu zájemců o svět elektroniky. Výrobci procesorů a integrovaných obvodů se najednou začali předhánět v interaktivních webinářích, kde prezentovali nejen nové výrobky, ale i detailní vysvětlení technologií a nových procesů. Většinou se stačilo jen zaregistrovat a přístup k informacím byl otevřen.

Distribuce

Distribuční firmy se dostaly pod velký tlak, jelikož se musely vypořádat s dezinfekcí jednotlivých dodávek. V tomto segmentu byla reakce rychlá a do třídících středisek se integrovaly desinfekční tunely, které každou dodávku a přepravku řádně zbavili potenciálních virů. Příkladem může být distribuční centrum Digikey, které jako první tuto informaci vyslalo do světa.

Inovace a vývoj v boji proti pandemii

Okolo března roku 2020, kdy se začala situace podstatně zhoršovat i v Evropě se začali objevovat různé typy „nových“ plicních ventilátorů a FFP3 masek, jelikož se zdálo, že by jich mohl být nedostatek. Co se týče FFP3 masek, tak tam se projevila obrovská výhoda 3D tisku. Od myšlenky po reálný prototyp uběhlo jedno tisknutí. Není nad to si osobně na vlastním obličeji vyzkoušet, zda je prototyp dostačující a jaké nedostatky ještě má. Některé tyto nápady byli skutečně nasazeny v nemocnicích, kde byl opravdu nedostatek ochranách pomůcek a zdravotnický personál musel improvizovat a byl rád za jakoukoliv pomoc v ochraně před virem.

To se nedá říct o prototypech plicních ventilátorů. Některé z nápadů dostaly certifikaci, že v případě nouze je lze použít, ale nikdy k této situaci nedošlo. Možná ve válečné situaci by uplatnění našly, ale výrobci ventilátorů stačili pokrýt poptávku.

Trasování

Ochrana před virem se stal celosvětovou výzvou. Jednou z možností bylo rychlé trasování lidí, kteří se bohužel setkali s nakaženou osobou, a tím by mohli být potenciálními přenašeči. Řeklo by se, že v dnešní době není problém dohledat osobu, která byla v potenciální blízkosti nakažené osoby. Každý vlastní mobilní telefon, který je plný aplikací a nabitý technologiemi. Pokud člověk projde okolo obchodu v nákupním centru, tak mu na mobilní telefon přijde reklama o nejnovějším zboží, které si může v daném obchodě koupit.

Při instalaci aplikace většina lidí ani nečte co vše daná aplikace využívá, jaké informace z mobilního telefonu používá a bez problému odsouhlasí všechny „hlášky“ při instalaci. Jenže anonymní detekci polohy telefonu vůči telefonu nakaženého mnoho lidí suverénně odmítalo, že se jedná o špiclování a kdo ví co ještě. Nevadí jim, že Facebook a Google o nich ví daleko více, než možná oni sami.

Proto mi v tomto ohledu vadilo - nebo jsem byl spíš překvapen, že se v této oblasti neangažovali výše zmíněné společnosti, pro které by to byla jednoduchá záležitost. Nejen přispět svými „vymakanými“ technologiemi, ale také nějakou kampaní a vysvětlováním. Podle mého názoru Google a Facebook v této společenské krizi totálně selhal.

Domácí péče

Zpět do světa elektroniky. Výrobci polovodičů přicházeli s čipy a celkovým řešením, jak postavit jednoduché zařízení pro měření saturace krve v domácím prostředí. Takové řešení jako první představil Texas Instruments. Díky domácí péči by se mohlo ulevit přetíženým nemocnicím a pacient by byl pod lékařskou kontrolou doma. Pokud by se stav pacienta zhoršoval, systém by ihned informoval zdravotnický personál, který by vše řešil. Nicméně by se jednalo o ucelený komplexní systém, který není tak jednoduché realizovat. Ale pandemie tu je už skoro rok a v oblasti domácí hospitalizace s využitím nejmodernějších technologií se neudělalo vůbec nic. Nikdo z velkých společností se do toho nepustil.

Školství

V oblasti školství pandemie ukázala pravou tvář školství. Podle mého názoru do ní v nesl svěží průvan. Ne ten, který vznikl otevřenými okny během vyučování, ale digitální průvan.

O digitalizaci školství se mluvilo skoro 10 let. Ale pořád se hledalo, proč to nejde. Teď byli učitelé postaveni před hotovou věc. Na jaro nastala situace, kdy se děti budou nějak učit online nebo vůbec. Někteří učitelé začali vyučovat děti pomocí programu Skype, když neměli danou platformu ze školy. To se teď na podzim změnilo a jako platforma se používá Microsoft Teams nebo Google Class. Tyto platformy osvědčily a děti se rychle naučily používat digitální technologii i pro vzdělávání, a to i u nižších ročníků. Sám mám doma třeťáka. Byla obava, že děti se učit nebudou chtít, ale myslím, že opak je pravdou.

Teď si představte učně, který je nyní ve druhém ročníku. V předchozím školním roce byli ve škole do pololetí, letos ještě vůbec a příští rok má dělat závěrečné zkoušky. I když nějaké praktické vyučování bylo povoleno, probíhalo ve velmi omezené míře. Tohle bude teprve průšvih. Možná by stálo popřemýšlet o celoplošném opakování ročníků. Celá situace by se uklidnila a děti by se doučily to, co mají. Sám patřím do ročníku, kdy nám bylo v pololetí osmé třídy základní školy oznámeno, že bude roční devátý. Že bych nějak utrpěl psychicky či fyzicky se říct nedá. Aspoň jsme se připravili a probrali učivo i pro střední školu.

Home Office

Nejen vzdělávání, ale i práce se přesunula do digitálního světa. I zde si myslím dojde k dlouhodobé změně, jelikož se zjistilo, že některé profese lze provozovat z domova, aniž by to mělo vliv na efektivitu.

Sám mám zkušenosti z korporátního sektoru a nebyl problém provést plánovací meeting, kde se zúčastnilo okolo 50 lidí. Skype pro to nebyl vhodný, a tak se rychle přesedlalo na Microsoft Teams. Pro plánování byly využity virtuální boardy v platformě Mirro tool. I když se to může zdát v takovém počtu účastníků neproveditelné, vše proběhlo bez problémů. A to díky rozdělení do několika místností v Microsoft Teams (General, HW, SW, Testing, Management, Industry) a k nim příslušných board v Mirro tools. Člověk pak jen přepínal místnosti dle vyžádání.

Vize na rok 2021

Rok 2021 se nebude moc lišit. Odložené veletrhy se dle mého názoru znovu odloží nebo proběhnou za přísných hygienických podmínek. Homeoffice se stane běžnou součástí pracovního života. Některé společnosti už deklarovaly, že zavedou tři dny v kanceláři a dva dny v domácím režimu. Nad celou společností visí velká nejistota a zároveň velká naděje v podobě vakcinace. Pokud se i tato poslední varianta boje proti viru stane neúčinnou, pak hrozí kolaps celé společnosti. I když pokrok v lékařském oboru je neuvěřitelný, stále je nutné být pokorný k přírodě, jelikož až teď si někteří lidé uvědomili, že to, co jsme měli, ano měli (minulý čas), nebylo samozřejmostí a stačilo málo a svět se v několika okamžicích nenávratně změnil.

Přejme si, aby to byla změna, která přinese méně byrokracie, více digitalizace, a to i ve státní správě. Abychom nemuseli s jedním dokumentem lítat po všech úřadech, aby lidé měli více selského rozumu, a méně hamižnosti a uvědomili si, že lidský kontakt se nedá nahradit obrazovkou a klávesnicí.

 

Hodnocení článku: