Jste zde

Má 4G budoucnost? Qualcomm potvrzuje, že ano

Qualcomm a Sequans oznámily, že uzavřely definitivní dohodu o koupi 4G IoT technologií společnosti Sequans. Akvizice zahrnuje určité zaměstnance, aktiva a licence.

Na konci srpna proběhla tiskovými zdroji informace o tom, že Qualcomm chystá koupi části Sequansu s francouzskými kořeny. Vedle obvyklých licencí, které Sequans prodává, má jít v podstatě o celou organizační složku včetně zaměstnanců. Pozornost si zaslouží jeden detail. Jde o část firmy, která se věnuje 4G technologiím, nikoli 5G, jak by se dalo očekávat. Zdá se, že 4G má před sebou ještě zajímavou budoucnost, protože Qulcomm vedle lidí, které by mohl potřebovat i na něco jiného, nakoupil i licence k používání 4G technologií od Seqansu.

Z vyjádření Qualcommu je jasné, že do svého mixu edge a komunikačních technologií end-to-end, pro které má stálé zákazníky, potřebuje rychle integrovat také řešení pro průmyslový IoT, který stále počítá s 4G technikou. Rychlost je klíčová, protože rozvoj 5G zaostal za očekáváními a zákazníci potřebují digitálně transformovat podnikání a optimalizovat své operace, zpeněžit obrovské množství dat, inovovat novými způsoby a dosáhnout úspor nákladů.
Kdyby Qualcomm potřeboval pouze 4G technologii, pravděpodobně by nakoupil jen licenci k použití čipové technologie. Akvizice týmu ukazuje, že Qualcomm potřebuje ještě něco dalšího. Co, to prozradil v jedné větě Nakul Duggal zQualcommu:  "Tato akvizice technologie 4G IoT společnosti Sequans' doplňuje široké portfolio společnosti Qualcomm a dále posiluje naši nabídku mezi podnikovými zákazníky v oblasti nízkoenergetických řešení pro spolehlivé, optimalizované mobilní připojení pro průmyslové aplikace IoT."

Důležitým faktorem může být low power. Parametr, který pro běžné segmenty Qualcommu nebyl nikdy klíčový. Právě vývojový tým Sequansu, pro který je minimalizace spotřeby základní mantrou může pomoci Qualcommu se zásadní změnou pohledu na budoucí technologie, ať se jedná o výkonné procesory nebo budoucí 6G

Společnost Sequans si ponechá plná práva na pokračování v komerčním používání technologie prostřednictvím trvalé licenční smlouvy, která podpoří schopnost společnosti rozšířit své podnikání v oblasti 4G a rozvíjet své portfolio 5G.

Transakce podléhá obvyklým podmínkám uzavření, včetně schválení francouzskými regulačními orgány.

https://www.qualcomm.com/  
https://sequans.com/

Hodnocení článku: